Banner Portal Rasmi SPA
garis
Exam Online
 
Pemohon Pekerjaan Penjawat Awam Kementerian/Jabatan Orang Awam Warga SPA
Pengumuman Terkini
Pekeliling SPA Bil. 1 Tahun 2014 - Akuan Berkanun Bagi Pelantikan Ke Dalam Perkhidmatan Awam Baru
 
Kursus Tips dan Panduan Memasuki Perkhidmatan Awam Bagi Bulan September 2014 Baru
   
  Kursus ini memberi pendedahan awal dan panduan kepada calon-calon dalam membuat persediaan untuk menghadapi urusan Peperiksaan, Assessment Center dan Temu Duga memasuki Perkhidmatan Awam
   
  Terbuka kepada semua yang berminat menyertai perkhidmatan awam.
   
  [ Sila klik untuk maklumat lanjut ]
   
 
Pelaksanaan semula oleh S.P.A bagi urusan pelantikan, pengesahan dalam perkhidmatan dan memasukkan ke dalam jawatan berpencen untuk jawatan-jawatan dalam kumpulan sokongan II (Gred 1 hingga 16) di bawah Surat Cara Pewakilan Kuasa 1997 [P.U(B) 496/1997)
   
  Adalah dimaklumkan bahawa Suruhanjaya Perkhidmatan Awam telah memutuskan supaya pelaksanaan urusan pelantikan, pengesahan dalam perkhidmatan dan memasukkan ke dalam jawatan berpencen untuk jawatan-jawatan dalam kumpulan sokongan II (Gred 1 hingga 16) di bawah Surat Cara Pewakilan Kuasa 1997 [P.U(B) 496/1997) dilaksanakan semula oleh S.P.A mulai 1 April 2014.
   
  [ Sila klik untuk maklumat lanjut ]
   
 
Peringkat-Peringkat Urusan Pelantikan dan Pengambilan di S.P.A
   
  Bagi penambahbaikan urusan pengambilan di S.P.A, enam (6) peringkat/prosedur utama perlu dilaksanakan melalui transformasi S.P.A untuk memastikan prosedur pelantikan yang dijalankan di bawah bidang kuasa S.P.A mencapai kualiti seperti mana yang dikehendaki oleh Kementerian/Jabatan serta perkhidmatan awam amnya.
   
  [ Muat Turun ]
   
 
Permohonan Bagi Jawatan Pegawai Undang-Undang Gred L41
   
  Sukacita dimaklumkan bahawa urusan pelantikan ke jawatan Pegawai Undang-Undang Gred L41 (Tetap) dilaksanakan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan (SPKP) dengan kerjasama Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) melalui Pendaftaran Pekerjaan Dalam Perkhidmatan Awam (SPA 8i) secara online di http://www.spa.gov.my.

Calon lantikan terus juga dikehendaki memohon jawatan Pegawai Undang-Undang Gred L41 (Kontrak) secara online melalui Portal Rasmi Jabatan Peguam Negara (JPN) menggunakan Sistem Contract On-Line Application System (COLAS) di http://www.agc.gov.my/onlinesys/interview/.

Oleh yang demikian, segala pertanyaan mengenai perjawatan/urusan pengambilan tersebut hendaklah dirujuk dengan pihak Jabatan Peguam Negara di Portal JPN di http://www.agc.gov.my/.
   
   
 
Permohonan Bagi Jawatan Di Dalam Polis DiRaja Malaysia (PDRM)
   
  Sukacita dimaklumkan bahawa permohonan bagi jawatan di dalam Polis DiRaja Malaysia (PDRM) juga boleh dibuat secara online melalui Portal Rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) mulai 20 Mac 2012 yang lalu. Ini adalah kerana SPA telah berkongsi kepakaran pelaksanaan aplikasi eSMSM dengan Suruhanjaya Pasukan Polis untuk permohonan jawatan.

Ia juga adalah selaras dengan hasrat SPA untuk bekerjasama dan mewujudkan amalan perkongsian pintar antara agensi kerajaan yang mempunyai kepakaran dalam bidang IT serta berkongsi pengalaman dengan agensi lain khususnya dalam bidang ICT. Untuk makluman, SPA hanyalah menguruskan urusan permohonan sahaja manakala perjawatan/urusan pengambilan adalah diuruskan oleh PDRM sendiri.

Oleh yang demikian, segala pertanyaan mengenai perjawatan/urusan pengambilan hendaklah dirujuk dengan pihak PDRM di Portal PDRM www.rmp.gov.my.
   
   
 
eBidding/Tender/Sebut Harga
Tawaran eBidding/Tender/Sebut Harga Baru
 
Keputusan eBidding/Tender/Sebut Harga Baru
 
Aplikasi Online
Maklumat Urusan Pengambilan (Statistik)
 
Senarai Penjadualan Peperiksaan/Pemeriksaan Fizikal,Pancaindera dan Kecergasan Baru
 
Senarai Keputusan Peperiksaan/Pemeriksaan Fizikal,Pancaindera dan Kecergasan Baru
 
Senarai Penjadualan Assessment Centre Baru
 
Senarai Keputusan Assessment Centre
 
Senarai Penjadualan Temu Duga/Pemeriksaan Fizikal
Senarai Penjadualan Temu Duga Baru
 
Senarai Keputusan Temu Duga Baru
 
Semakan Status Urusan Perkhidmatan
 
Sistem Setuju Terima Tawaran Pelantikan
 
Kalkulator Perkhidmatan
 
Borang Pengesahan Kehadiran
(Kursus Tips dan Panduan Memasuki Perkhidmatan Awam September 2014) Baru
Ikuti kami di
Facebook Rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia Pautan RSS SPA Youtube SPA Flickr SPA Instagram SPA
 
Portal Rasmi Perkhidmatan Mobile Kerajaan MalaysiaPortal Rasmi Kerajaan MalaysiaPortal Rasmi Pejabat Perdana Menteri MalaysiaPortal Rasmi Jabatan Perkhidmatan Awam MalaysiaPortal Rasmi Sistem Maklumat Pengurusan Sumber ManusiaPortal Rasmi Unit Pemodenan Tadbiran & Perancangan Pengurusan MalaysiaLaman Web Rasmi Jabatan Akauntan Negara Malaysia
Laman Web Rasmi Biro Pengaduan Awam Malaysia MSC, MalaysiaPDRMSPA Special CommitteeSITF
SMS SPA mySMS 15888 Kod QR SPA
 
line