Job Opportunities/Important Announcement

  • Job Opportunities SPA Negeri Perak
    1. Penolong Pegawai Tanah Grade NT29
    2. Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Grade N19
    3. Pembantu Awam Grade H11
    [ Closing Date: 23 May 2022 (Monday) ]

Info Ringkas Poster:
Terdapat banyak pertanyaan yang diterima berkenaan kelayakan bagi pemohon yang memiliki sijil matrikulasi. Berdasarkan syarat skim perkhidmatan, calon yang memiliki kelayakan Sijil Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) boleh memohon jawatan mengikut jurusan aliran program matrikulasi seperti di poster yang dipaparkan. Semoga dapat membantu!

Info Ringkas Poster:
Syarat utama yang harus ada pada setiap calon yang ingin memohon jawatan dalam perkhidmatan awam menggunakan sijil PT3/PMR/SRP dilihat pada dua subjek utama iaitu Bahasa Melayu dan Matematik serta tiga subjek lain. Rujuk poster hebahan ini untuk lebih jelas sebagai panduan dan rujukan. Semoga dapat membantu!

Info Ringkas:
Anda berminat untuk mengikuti Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma Dan Sijil di Institut Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia (ILKKM)? Calon yang berjaya dipilih latihan ini akan mengikuti Latihan Separa Perubatan di ILKKM dan Graduan Latihan Separa Perubatan berpeluang ditawarkan pelantikan tetap tertakluk kepada kekosongan jawatan semasa. .

Permohonan bagi sesi pengambilan Latihan Separa Perubatan dibuka dua (2) kali setahun iaitu bagi kemasukan Januari dan Julai. Terdapat dua (2) jenis Latihan Separa Perubatan yang ditawarkan iaitu:

(a) Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma (Tempoh Latihan: 3 tahun); dan

(b) Latihan Separa Perubatan Bertaraf Sijil (Tempoh Latihan: 2 tahun)

Sila rujuk poster untuk maklumat ringkas tentang syarat kelayakan akademik bagi mengikuti Latihan Separa Perubatan. Perincian selanjutnya boleh dirujuk di Portal Rasmi SPA (https://www.spa.gov.my/spa/laman-utama/gaji-syarat-lantikan-deskripsi-tugas/latihan-separa-perubatan).

Info Ringkas Poster:
Terdapat banyak pertanyaan daripada calon mengenai “tidak melepasi tapisan” walaupun hanya memohon jawatan yang memerlukan kelayakan SPM atau SVM sahaja.

SPA kenal pasti terdapat sebahagian besar calon yang memohon tidak jelas berkenaan syarat kelayakan minimum yang dinyatakan dalam iklan pengambilan SPA walaupun jawatan itu hanya mensyaratkan kelayakan di peringkat SPM/SVM sahaja.

Apakah maksud kelayakan minimum bagi SPM/SVM ini bagi membolehkan anda dilantik ke perkhidmatan awam? Rujuk poster hebahan ini sebagai panduan dan rujukan.

Semoga dapat membantu!